I de siste par årene har bruken av palmeolje vært oppe til diskusjon oftere og oftere. Mange har fått øynene opp for de skader som skjer i naturen ved at denne oljetypen blir brukt i mange produkter verden over. Selv om vi ikke bruker den direkte, som f.eks. olivenolje, så finnes det i tusenvis av produkter og det er med på å øke etterspørselen over hele verden.  Alene i Indonesia regner de med å selge rundt 40 millioner tonn i året frem mot år 2020. Dette er med til å ødelegge naturen og klimaet. Dette er en av grunnene til at mange produsenter har sluttet å bruke denne type olje i produktene sine –  de skadelige miljøvirkningene og det faktum at forbrukerne har begynt å si fra.

Hva er palmeolje?

Denne oljen kommer fra en spesiell palme som kalles for oljepalmen. På denne palmen sitter det en frukt og det utvinnes så vegetabilsk olje av denne. Oljen har en forholdsvis stor andel av mettet fett samt en del oljesyre. Palmeoljen er en av de vegetabilske oljene som det produseres mest av i verden og spesielt i den østlige del av Asia finnes det enorme produksjonsområder. Alene i Indonesia finnes det rundt ti millioner hektar med oljepalmer. Det som er problemet med oljen, er ikke så mye det faktum at den brukes i mange matvarer, men det at store skogområder blir ødelagt for å gjøre plass til oljepalmen som er mer lønnsom for landeierne. Dette er med til å ødelegge miljøet vårt og sistnevnte er den største årsaken til at motstanden vokser mot bruk av palmeolje. Det kan kalles kynisk utnyttelse av naturens ressurser og denne hensynsløsheten er den største grunnen til at du bør boikotte produkter som inneholder palmeolje. Den er en unødvendig ingrediens og kan fint gjøres overflødig i de aller fleste produkter.

Palmeolje i mange produkter

Det er et enormt utvalg av produkter hvor du finner palmeolje.  Du finner oljen i mye sminke, stearinlys, biodrivstoff, sjampo og dyrefor. Da har vi ikke engang begynt å tenke på alle de matvarene som inneholder palmeolje. Men mange har begynt å si fra til butikkene ved å boikotte produkter med palmeolje. Det er en effektiv måte å fortelle at vi som forbrukere ønsker en forandring og i dag er det flere og flere varer med en merkelapp der det står at produktet ikke inneholder palmeolje. Når det gjelder produkter som sminke, kremer og lignende er det dessverre noe vanskeligere å finne ut om de inneholder oljen. Som man sier, kjært barn har mange navn og det er derfor ikke uvanlig at bruken av palmeolje skjules bak mange andre betegnelser.

En av ulempene ved at produsentene fjerner palmeolje fra mange produkter er at de erstatter dem med andre stoffer som vi kjenner mindre til. Men det er viktig å begynne et sted. Makten til oss som forbrukere er mye sterkere enn mange tror og ved å boikotte produkter med palmeolje, så sender vi et kraftig signal til produsentene om at vi ikke vil akseptere det. Da er det et håp om at bruken av palmeolje vil synke kraftig og dermed gjør vi det langt mindre attraktivt for de store landeiere i Asia å felle regnskogen for å plante oljepalmer.